W trzeci piątek października obchodzony jest Światowy Dzień Owoców i Warzyw, a to idealna okazja, aby przypomnieć dzieciom, jak ważny wpływ na zdrowie ma zbilansowana dieta i systematyczne odżywianie. 

 W tym roku uczniowie klas pierwszych „a”, „b” oraz „f” dołączyli do celebrowania tego dnia i podczas zajęć wraz z wychowawcą przeprowadzili krótką rozmowę, w której przypomnieli sobie, jakie korzyści przynosi jedzenie warzyw i owoców. Następnie wykonali tematyczne zadania oraz pracę plastyczne. W ruch poszła bibuła, plastelina, kolorowy papier… Maluchy wykazały się kreatywnością i powstały owocowo- warzywne cuda, które zdobią klasy. 

 Na koniec uczniowie po raz pierwszy odwiedzili szkolne Kuchenkowo, tworząc w nim same pyszności. Dzieci wykazały się dużą samodzielnością i przygotowały, a następnie skosztowały dania pełne witamin. Klasa pierwsza „b” oraz „f” postawiły na zdrowe śniadanie, natomiast klasa „a” na sałatkę owocową. Chłopcy i dziewczęta przekonali się, że samodzielnie przygotowane smakuje najlepiej!